Assessorament als consumidors que desitgin optar per una instal·lació d'autoconsum

25/04/2022

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), ha posat en marxa aquest espai d'informació i assessorament per a fer costat a particulars, comerços i empreses en el desplegament d'instal·lacions per a l'autoconsum elèctric.

L'Oficina de l'Autoconsum respon a la necessitat de proporcionar informació, tant al públic en general com a les administracions locals i a les diferents organitzacions involucrades. Per això es crea aquesta unitat de referència, que actua com a punt focal de les diferents actuacions de dinamització, informació i sensibilització.

L'objectiu és atendre consultes relacionades amb les instal·lacions d'autoconsum, aclarir dubtes normatius, tècniques i de tramitació, així com dirigir al consumidor a l'agent amb competència per a resoldre la qüestió plantejada i orientar-li sobre els passos a seguir en cada cas. D'aquesta manera, estableix un canal transparent i de fàcil accés als usuaris.

L'oficina recopila també en la seva web guies tècniques i publicacions rellevants en matèria d'autoconsum, enllaços a organismes rellevants, preguntes freqüents i informació MITECO, per a proporcionar als consumidors una porta única a la informació sobre autoconsum. Així mateix, inclou un document que recull gairebé un centenar de preguntes freqüents sobre la matèria.

L'Oficina de l'Autoconsum és una de les accions contemplades en el Full de ruta de l'Autoconsum, un document estratègic que recull 37 mesures de sensibilització, formació a professionals o divulgació, amb la finalitat de millorar el coneixement i l'acceptació de l'autoconsum per part de la població.

La falta de coneixement sobre l'autoconsum i les seves possibilitats constitueix una de les principals barreres identificades en aquest Full de ruta, que estima que el nostre país pugui arribar fins als 9 GW de potència d'autoconsum instal·lada en 2030 en l'escenari objectiu, i als 14 GW en l'escenari d'alta penetració.