Instal·lacions mitjançant Energia agrovoltaica, quan l'agricultura i l’energia renovable es donen la mà

10/01/2024
BELLMAS ENGINYERS ASSOCIATS S.L. - AGRO SOLUCIONS

Instal·lacions mitjançant Energia agrovoltaica, quan l'agricultura i l’energia renovable es donen la mà

Instal·lacions mitjançant Energia agrovoltaica, quan l'agricultura i l’energia renovable es donen la mà 👌 🍃 :
 
🍃 Projecte on es cerca la màxima sinergia entre l'energia fotovoltaica ☀ i l'agricultura 👨‍🌾 instal·lant panells solars en terrenys de cultiu.

L’agrofotovoltaica, consisteix a aprofitar una mateixa superfície de terreny agrícol tant per obtenir energia solar com a productes agrícoles. És a dir, els panells solars conviuen amb els cultius sobre la mateixa superfície.

L'aprofitament de l'energia solar en àrees agrícoles afavoreix, a més, l'autoconsum fotovoltaic, ja que les necessitats energètiques de les explotacions es poden cobrir fàcilment amb l'electricitat generada, a més aquest tipus d’instal·lació permet una reducció en l'emissió de gasos d'efecte hivernacle al sector agrícola. Però, a més, el doble ús del terreny per a agricultura i energia alleuja la pressió sobre els ecosistemes i la biodiversitat, que es veuen afectats quan s'amplien les zones de cultiu.

L'electricitat generada pels panells solars, segons calculs estimats, poden augmentar en més del 30% el valor econòmic de les explotacions agrovoltaiques en millorar l'eficiència i el rendiment del terreny. Això és especialment vàlid en zones més càlides, on l'ombra pot protegir els cultius baixant-ne la temperatura i evitant una evaporació excessiva.

L'energia agrovoltaica és i serà fonamental per a la transició cap a una agricultura més sostenible.