MESURES PER A IMPULSAR LES ENERGIES RENOVABLES I AFAVORIR LA REACTIVACIÓ ECONÒMICA

24/06/2020

Reial Decret-Llei 23/2020, de 23 de juny, pel qual s'aproven mesures en matèria d'energia i en altres àmbits per a la reactivació económica.

 

El 24 de juny s'ha publicat en BOE el Reial Decret-Llei 23/2020, de 23 de juny, pel qual s'aproven mesures en matèria d'energia i en altres àmbits per a la reactivació económica.

Les mesures pretenen impulsar, de forma ordenada i ràpida, la transició energètica cap a un sistema elèctric 100% renovable i afavorir la reactivació econòmica en línia amb el Pacte Verd Europeu. La norma elimina barreres per al desplegament massiu de fonts renovables, defineix nous models de negoci i fomenta l'eficiència energètica, entre altres qüestions.

Amb tot això, i en el context de la recuperació després de la COVID-19, s'estableix un marc estable que permetrà aprofitar el potencial, en termes de generació d'ocupació i activitat econòmica, lligat a una transició energètica neta, justa, fiable i econòmicament competitiva. Al hora, el marc permetrà reduir la factura de l'electricitat atès que les renovables són la font de generació més barata.

El Reial Decret-Llei es divideix en quatre blocs:

  • El primer inclou la regulació d'accés i connexió i regula un nou mecanisme de subhastes per a dotar a les renovables d'un marc predictible i estable.
  • El segon se centra en l'impuls de nous models de negoci que seran claus en els pròxims anys, com és el cas de l'agregació de la demanda, l'emmagatzematge i la hibridació.
  • En tercer lloc, el Reial Decret Llei aborda el foment de l'eficiència energètica flexibilitzant el Fons Nacional d'Eficiència Energètica.
  • Finalment, s'estableixen una sèrie de mesures sectorials per a l'impuls de l'activitat econòmica i l'ocupació en resposta a la crisi de la COVID-19.