Projecte de Reial Decret per a regular el control del benestar animal en escorxadors per SSVV

14/08/2020

Tema a debat: “És necessari (o convenient) obligar mitjançant la llei a instal·lar càmeres de vídeo vigilància en escorxadors espanyols?”

A data de 14/07/2020, s’ha publicat un esborrany a consulta publica del que serà el Reial Decret que establirà obligatorietat d’instal·lar sistemes de càmeres per a millorar el control del benestar animal en escorxadors espanyols.

Si bé és cert que el nivell de compliment de les normes de benestar animal Europees son una referència mundial, i el seu compliment és molt alt, cal tenir en consideració que qualsevol incident, per petit que sigui, genera una ràpida polèmica, desconfiança i preocupació entre els consumidors i això, unit als aspectes mediambientals associats a la producció de carn i els possibles efectes negatius en la salut derivats del consum excessiu de carn en països desenvolupats, pot ser, novament, la tempesta perfecta per al sector carni.

Son ja varis els països Europeus que compten amb lleis recentment aprovades per a regular aquesta obligatorietat: Alemanya, Anglaterra, Escòcia, França, i Espanya es suma a la llista.

Es preveu que el Reial Decret entri en vigor als 12 mesos després de la publicació en el BOE.

Per tant, tots els escorxadors de territori espanyol, hauran de començar a treballar en establir uns requisits per a la instal·lació i posada en marxa d’un sistema de videovigilància que permetin controls de benestar animal per part dels serveis veterinaris oficials. Aquests necessitaran de un assessorament tècnic- legislatiu per a la elaboració d’un nou procediment normalitzat de treball en el qual quedaran descrits tots els controls realitzats mitjançant el Sistema de Vídeo Vigilància.

Per últim, però no menys important, caldrà tenir en consideració que la instal·lació de qualsevol de les càmeres estarà subjecta al marc normatiu destinat a protegir la privacitat i regular el seu ús, establert en el Reglament (UE) 2016/679 i la Llei Orgànica 3/2018 de Protecció de dades personals i garantia de drets digitals.

Tema a debate: "¿Es necesario (o conveniente) obligar mediante la ley a instalar cámaras de video vigilancia en mataderos españoles?"

A fecha de 14/07/2020, se ha publicado el borrador a consulta pública de lo que será el Real Decreto que establecerá la obligatoriedad de instalar sistemas de cámaras para mejorar el control del bienestar animal en mataderos españoles.

Si bien es cierto que el nivel de cumplimiento de las normas de bienestar animal, Europea es un referente de excelencia mundial, y su cumplimiento es muy alto, hay que tener en consideración que cualquier incidente, por pequeño que sea, genera una rápida polémica, desconfianza y preocupación entre los consumidores y esto, unido a los aspectos medioambientales asociados a la producción de carne y los posibles efectos negativos en la salud derivados del consumo excesivo de carne en países desarrollados, puede ser, de nuevo, la tormenta perfecta para el sector cárnico.

Son ya varios los países Europeos que cuentan con leyes recientemente aprobadas para regular esta obligatoriedad: Alemania, Inglaterra, Escocia, Francia, y España se suma a la lista.

Se prevé que el Real Decreto entre en vigor a los 12 meses después de su publicación en el BOE.

Por lo tanto, todos los mataderos de territorio español, deberán comenzar a trabajar en establecer unos requisitos para la instalación y puesta en marcha de un sistema de video vigilancia que permitan controles de bienestar animal por parte de los servicios veterinarios oficiales. Estos necesitarán de un asesoramiento técnico - legislativo para la elaboración de un nuevo procedimiento normalizado de trabajo en el que quedarán descritos todos los controles realizados mediante el Sistema de Video Vigilancia.

Por último, pero no menos importante, habrá que tener en consideración que la instalación de cualquiera de las cámaras estará sujeta al marco normativo destinado a proteger la privacidad y regular su uso, establecido en el Reglamento (UE) 2016/679 y la Ley Orgánica 3/2018 de Protección