Regulació de la producció d'energia elèctrica a partir de fonts renovables en instal·lacions situades al mar

26/09/2024

Reial decret 962/2024, de 24 de setembre, pel qual es regula la producció d'energia elèctrica a partir de fonts renovables en instal·lacions situades en el mar

La norma afecta a les instal·lacions eòliques marines i a altres energies renovables que es puguin situar en la mar o que aprofitin la seva energia, com la de les ones. Garanteix, mitjançant concursos, que només es materialitzaran les instal·lacions eòliques marines en les Zones d'Alt Potencial (ZAPER) identificades per a això en els Plans d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM).

Aquests procediments de concurrència competitiva permetran atorgar alhora el Règim Econòmic d'Energies Renovables, la reserva de capacitat a la xarxa d'electricitat en un nus concret i la prioritat en l'atorgament de la concessió d'ocupació del Domini Públic Marítim-Terrestre. Els projectes, en tot cas, continuaran sotmetent-se als requisits ordinaris, com obtenir una Declaració d'Impacte Ambiental positiva o complir fites i terminis de tramitació.

Diàleg públic entre promotors i actors afectats

Addicionalment, atesa la gran complexitat dels projectes en el mar, la norma estableix una fase de diàleg públic entre els promotors i els sectors afectats per a incrementar les externalitats positives, el desenvolupament industrial de les regions costaneres pròximes i la coexistència de les instal·lacions de generació amb altres usos de les aigües, com la navegació.

Cada procediment de concurrència competitiva estarà regulat per una Ordre ministerial que inclourà elements com l'àrea de les ZAPER on se situaran les instal·lacions i els nusos de connexió, el contingent de potència, els paràmetres retributius o el termini de concessió. Entre altres criteris d'adjudicació es podran incloure, entre altres, la minimització de l'impacte ambiental i de l'espai ocupat, la generació d'ocupació local, l'ús de materials reciclats o mesures per a afavorir la compatibilitat amb altres sectors, com la pesca. Fins a un 30% dels criteris no tindrà caràcter econòmic.

Aquesta mateixa Ordre ministerial establirà les bases del diàleg públic entre els promotors i els actors afectats, que podrà atendre elements com les àrees d'ubicació i els requisits del concurs, els elements del disseny, construcció, explotació i desmantellament de les instal·lacions, o els criteris de ponderació.

Després de la celebració d'aquest diàleg, una altra Ordre ministerial convocarà el concurs, establint el calendari i altres elements, i podrà incloure modificacions dels paràmetres i criteris derivades del diàleg públic celebrat. L'avaluació de les sol·licituds li correspondrà a una comissió tècnica integrada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, el Ministeri de Defensa o el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible.

Tecnologies innovadores i en Ports d'Estat

La participació en el procediment de concurrència competitiva no es requerirà per al desenvolupament de determinades instal·lacions renovables marines innovadores ni per a aquelles situades en els Ports d'Interès General de l'Estat, que seguiran el procediment de tramitació ordinari. Aquestes instal·lacions podran situar-se fora de les ZAPER.

Per a poder acollir-se a aquesta excepció, serà necessari que les instal·lacions innovadores siguin menors de 50 MW en el cas de l'eòlica i de 20 MW en el d'altres tecnologies. Així mateix, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia, hauran d'acreditar el seu caràcter innovador, tret que se sol·liciti l'autorització administrativa per un període màxim de cinc anys i en el cas eòlic les instal·lacions estiguin integrades per un únic aerogenerador.

En el cas de les instal·lacions situades en els Ports d'Interès General de l'Estat, només podran autoritzar-se aquelles que no afectin les operacions portuàries i tinguin usos experimentals o per a consum dels usuaris del port.

El reial decret també deroga l'anterior regulació per a les energies del mar, el Reial decret 1028/2007 i preveu, amb caràcter general, l'arxiu de les sol·licituds de tramitació presentades a l'empara d'aquesta norma.

Entrada en vigor: 26 de Setembre de 2024